BTW teruggave zonnepanelen te complex

Vereniging Eigen Huis stelt dat de teruggave van btw na het kopen van zonnepanelen te complex is geworden door de invoering van de nieuwe kleineondernemersregeling. De vereniging roept staatssecretaris op tot actie.

Eigen Huis heeft de staatssecretaris van Financiën in een brief gevraagd om duidelijkheid te geven over de toegenomen complexiteit van de btw-regeling. De aangepaste regels roepen volgens de vereniging veel vragen op bij huiseigenaren. De organisatie stelt zich te verbazen over de complexere regelgeving, omdat voormalig staatssecretaris Snel eerder aangaf dat de nieuwe regels geen effect zouden hebben op particuliere eigenaren van zonnepanelen.

Fouten corrigeren niet mogelijk
Romano Hagen van De Centrale BTW Teruggave stelde eerder deze maand in een interview met de redactie van Solar Magazine dat de Belastingdienst de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) zeer strikt hanteert.

Bij de vele duizenden btw-teruggaven die Hagen afgelopen kalenderjaar met zijn bedrijf heeft uitgevoerd, werd volgens de ondernemer duidelijk dat de btw-teruggave daadwerkelijk een stuk complexer is geworden. ‘Btw terugvragen is bij de aanschaf van zonnepanelen nog altijd goed mogelijk, maar het achteraf corrigeren van fouten in de teruggaveconstructie is níet mogelijk’, aldus Hagen.

Verplichting laten vervallen
Eigen Huis spreekt van diverse administratieve verslechteringen die in het oog springen. Ten eerste zijn alle particuliere zonnepaneeleigenaren die energie terugleveren verplicht zich te melden bij de Belastingdienst en btw-aangifte te doen. Een verplichting betekent meer papierwerk en dit kan volgens Eigen Huis voor sommige mensen een drempel vormen.

Eigen Huis verzoekt de staatssecretaris nu om die verplichting te laten vervallen, zodat particuliere zonnepaneeleigenaren en de Belastingdienst niet onnodig administratief belast worden.

Eigen staffel voor VvE’s 
Ten tweede is het voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) veel ingewikkelder geworden om te berekenen wat het btw-bedrag is dat ze mogen terugvragen, wanneer zij zonnepanelen aanschaffen. ‘Zij komen terecht in een wirwar van regels en mogen geen gebruik maken van de praktische oplossingen die voor particuliere zonnepaneeleigenaren wel gelden’, aldus Eigen Huis.

De vereniging verzoekt Vijlbrief daarom om goed te keuren dat VvE’s gebruik mogen maken van de genoemde forfait-bedragen die voor particuliere zonnepaneeleigenaren beschikbaar zijn gesteld. Indien dat niet mogelijk is, wil Eigen Huis dat Vijlbrief een eigen staffel beschikbaar stelt voor VvE’s aan de hand waarvan de verschuldigde btw berekend kan worden.

Extra zonnepanelen
‘Huishoudens die vóór 2020 al zonnepanelen hebben gekocht en daarna extra zonnepanelen willen aanschaffen, wordt het bijna onmogelijk gemaakt hierover nog btw-aftrek aan te vragen’, stelt Eigen Huis over een derde verslechtering die ontstaan is door de nieuwe KOR.

Ook voor dit laatste probleem vraagt Eigen Huis de staatssecretaris een praktische oplossing te zoeken.

Regels vereenvoudigen
Vereniging Eigen Huis benadrukt nu dat nieuwe regels ‘veel onduidelijkheden en onnodige administratieve rompslomp’ met zich meebrengen. De organisatie vindt dat de regels zo simpel mogelijk moeten zijn om op deze manier huishoudens te stimuleren hun daken te verduurzamen. De vereniging hoopt dan ook dat de staatssecretaris alle regels nog eens goed onder de loep wil nemen en met een aangepast voorstel komt om de regels te vereenvoudigen.

Deel dit bericht

Schepenlaan 8,

6002 EE, Weert

+31 85 047 0710

E info@vdssolarsystems.com

©2023 VDS Solar Systems.
Alle rechten voorbehouden

Ontvang één keer per kwartaal het laatste nieuws van VDS Solar Systems

Ontvang één keer per kwartaal het laatste nieuws van VDS Solar Systems

Schepenlaan 8,

6002 EE, Weert

+31 85 047 0710

E info@vdssolarsystems.com

©2023 VDS Solar Systems.
Alle rechten voorbehouden

©2023 VDS Solar Systems.
Alle rechten voorbehouden

SLUITING I.V.M. BOUWVAK

Wegens de bouwvak vakantie zijn wij vanaf vrijdag 19 juli gesloten. Daarna heten wij u weer van harte welkom bij VDS Solar Systems.